I tu, a què tens fòbia?

Vilafranca-fòbiesUna serp enorme rugosa i repugnant s’entreveia entre les herbes del jardí deixant-me completament paralitzat… El tren cada cop semblava més ple, em costava respirar i el pitjor era quan s’endinsava en el túnel… La gent va anar agafant lloc, mentre jo a punt de donar el meu discurs, sentia com si la pressió i la suor freda anessin a desplomar-me en qualsevol moment… Encara faltaven dues setmanes pel viatge, però no podia treure’m del cap l’horrible idea que l’avió cauria… L’olor d’alcohol només podia empitjorar l’ansietat que em creava la simple visió de les parets i les bates blanques dels metges…

Aquest són només alguns dels episodis aterridors pels quals ens pot fer passar una fòbia. La fòbia és una por constant, molt intensa i irracional, que no ens permet desenvolupar la nostra vida amb tranquil·litat o normalitat, per tant molt sovint ens resta qualitat de vida.

Les pors o fòbies s’alimenten de la mateixa por, d’evitar parlar del tema, d’evitar pensar-hi, d’evitar el contacte amb allò que ens espanta i d’evitar tot allò que tingui relació amb la nostra fòbia. Per això no ens ha de sorprendre el fet de veure un augment de la nostra por en passar el temps i no fer res per afrontar-la. Un símil futbolístic seria com no voler perdre un partit, i per por a perdre’l no voler tocar la pilota, ni corre, ni tan sols sortir al camp… clarament, perdríem el partit.

En definitiva, com més ignorem el problema, més creix la nostra por… Com més intentem no fer o no pensar allò que no volem pensar, més ens envaeix aquella por o aquell pensament. La nostra actitud instintiva o racional ens empeny a fugir d’allò que ens espanta, però aquesta reacció tan lògica o intrínseca en nosaltres en l’àmbit psicològic és com invocar al dimoni i fugir, està clar que el dimoni ens perseguirà. En canvi si ens enfrontem a ell i el toquem aquest desapareixerà.

El primer de tot és plantejar-se si realment volem seguir amb aquesta por o aquesta fòbia. Fins a quin punt ens limita, fins a quin punt condiciona les nostres decisions, el nostre desenvolupament o la nostra vida personal. La bona notícia és que totes les fòbies es poden superar aplicant un conjunt de diferents eines. Tan sols és necessari prendre la iniciativa i la decisió de superar-les.

A cops les lluites més complicades són aquelles que tenim amb les nostres pròpies construccions mentals, els nostres fantasmes construïts, ja que la ment no és un enemic fàcil, però no impossible de guanyar.

 

Coaching Retroba’t.

SobreGemma Pallàs

Em dic Gemma Pallàs i em dedico al acompanyament d'adults i adolescents, per generar seguretat i confiança per viure sense pors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *