Maleïdes vacances!

argument-238529_1920.png

Ja no t’aguanto més! Quines ganes que tornis a treballar! Això és tot el que faràs fins que comenci l’escola?

No és cap secret que les ruptures de parella augmenten considerablement a l’estiu, concretament en vacances, i que els conflictes entre pares i fills s’intensifiquen notablement. Ara que passem moltes més hores amb la família és possible que destaquin alguns conflictes relacionals que segurament ja hi eren abans, però que en quedar tapats per l’activitat del dia a dia, ara sobresurten de forma desagradable.

Més problemes de parella, més baralles entre pares i fills, germans i familiars en general  és a cops un dels regals molests que ens porten les vacances.

Què passa?, és que no sabem gaudir de les vacances? Doncs podria ser el cas, ja que no sempre és fàcil saber què fer amb el temps lliure quan no estem acostumats a tenir-ne. Però normalment aquest no és el cas.

Ens habituem a no acabar de solucionar els problemes de parella o entre pares i fills, ens passem el cap de setmana discutint o discutits o tenim una constància de baralles durant l’any. Després arriba l’endemà i amb l’escola, la feina, les extraescolars i el cansament, a poc a poc anem deixant sota l’estora tot allò pendent de parlar i solucionar. Però amb les vacances ens trobem amb molts dies per endavant, amb tots aquests conflictes sortint de l’amagatall i ansiosos de fer-se veure.

Què podem fer?

Si discutim amb excés o fins i tot a la inversa, ens ignorem en excés, o no acabem de gaudir de la companyia mútua, hem de reconèixer que hi ha alguna cosa que no va bé. Si les baralles són de parella, són moltes les situacions que es poden donar, potser no sabem com posar-nos d’acord amb el «com» volem gaudir de les vacances, o la nostra forma de comunicar-nos és tòxica, o ens oblidem de deixar un espai individual o hi ha algun tema més profund entre la parella que s’ha de gestionar i treballar. Sigui quin sigui el motiu aquest període de vacances encara que sigui el més conflictiu també és el més ideal per a parar-se a parlar-ho i buscar-li una solució.

Quan les baralles són entre pares i fills, és important arribar a un equilibri. És a dir, ni segurament es donarà el cas de què els nostres fills s’agafin les vacances com a espai per només aprendre, fer aquells deures d’estiu que tinguin o passar el dia fent activitats productives i profitoses. Ni és bo que les vacances siguin com viure en un hotel de 5 estrelles on el papa i la mama m’ho proveiran tot en cada moment. És necessari marcar uns espais clars, uns espais de lleure i uns espais de col·laboració o activitats productives. Però per marcar aquest espai cal saber comunicar-se de forma positiva, crear una motivació per aquelles feines que no siguin tan agradables i aprendre també a relaxar-nos i gaudir amb ells o simultàniament de l’espai de lleure.

  • Deixeu un espai individual per a cada un de vosaltres. Tothom necessita el seu temps i així gaudirem millor del temps conjunt.
  • Poseu en comú les coses que vulgueu fer i escolliu-les de forma que tothom faci alguna de les seves. Si les vacances es planegen junts, tots ens hi sentirem involucrats i evitarem possibles retrets.
  • Si hi ha algun conflicte més profund, posem-lo sobre la taula i parlem sense atacar a ningú. Tan sols el que passa i com ho podem solucionar.
  • No oblidem les responsabilitats i la cooperació, si són vacances, ho són per tothom.
  • Mirem de no idealitzar les vacances, ja que això ens pot portar una frustració cap a nosaltres mateixos o cap als altres. Que estiguem de vacances no significa que tot serà perfecte, que estarem d’acord amb tot i que no ens trobarem amb imprevistos i discussions.

Sigui quin sigui el conflicte o les baralles que puguin estar entelant les teves vacances, tots els conflictes tenen solució, sempre que hi hagi una bona comunicació i una voluntat de canviar les coses.

Bones vacances!

Coaching Retrobat. Coaching personal i d’adolescents.

Vilafranca del Penedès.

 

 

 

 

 

SobreGemma Pallàs

Em dic Gemma Pallàs i em dedico al acompanyament d'adults i adolescents, per generar seguretat i confiança per viure sense pors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *