Hi ha dues maneres de perdre la il·lusió.
«Quan no arriba mai allò que busques» o «Quan no saps el que vols».
En el primer cas, «Quan no arriba mai allò que busques».
Quan fa molt de temps que persegueixes quelcom, que persegueixes una feina, un està millor amb algú que estimes, una estabilitat econòmica, un «estar bé amb tu mateix/a» o en definitiva, quan fa molt de temps que segueixes un objectiu que sembla que no arriba mai, és possible que el desgast i el fet de no veure els resultats positius et facin perdre aquella il·lusió inicial que tenies.
Si estàs en una situació similar, si estàs pensant a tirar la tovallola o sents que ja has fracassat, respira, donat un espai, para i reflexiona.
Significa això que mai aconseguiràs allò que vols? Segur que no. Significa que potser no estàs anant pel millor camí o utilitzant les eines adequades? És probable, i el que també és molt probable (potser perquè no saps com fer-ho) és que no estàs gaudint del camí.
Que pots fer si estàs vivint una pèrdua d’il·lusió?
En primer lloc, recorda els motius pels quals busques el que busques. Què és el que t’aportarà quan ho hagis assolit? En què canviarà la teva vida? Perquè has decidit anar per aquell camí i no per un altre? Deixa que et torni la motivació, visualitza com et sentiràs quan assoleixis el que tant desitges, comprova que realment és el que vols i reafirma els motius pels quals et mous. Per a què vull el que vull?
En segon lloc, reflexiona sobre la forma en què intentes assolir-ho. Quins han estat els plans d’acció que has utilitzat? Què ha funcionat? Què no ha funcionat? Hi ha alguna cosa que no has fet o que podries haver fet diferent i hagués pogut canviar el resultat? Moltes vegades ens ofusquem amb una manera de fer les coses i és probable que no sigui la millor o la més adequada. Canvia d’estratègia! No et quedis només amb una «manera» de fer, segur que hi ha moltes, prova diferents formes fins a trobar la més adequada per a tu i per al que busques.
I ja per últim però no menys important. Repassa les teves creences. A què em refereixo? Pot ser complicat o contraproduent perseguir quelcom si estic pensant que «no m’ho mereixo» o que «no sóc suficient». Recorda quines són aquelles coses que se’t donen millor, analitza quines són les teves qualitats, les teves virtuts. Que no et faci vergonya preguntar al teu voltant: què penseu de mi?, perquè esteu al meu costat?, en què destaco?, quines característiques positives veieu en mi? I amb tot això, quan tinguis clar qui ets i quins són els teus punts forts, desenvolupa’ls al màxim. Converteix-los en les grans claus del teu nou pla d’acció i segueix endavant.
No perdis mai la il·lusió i aprèn a gaudir del camí. No hi ha res més equivocat que pensar que la felicitat està al final d’algun lloc, no caiguis en ser el conill que persegueix la pastanaga. Gaudeix de cada dia, de tot el que aprens, sent el valor de la teva lluita, de tot el que avances, del que evoluciones, del que descobreixes, fins i tot d’allò que no t’agrada tant, però que també és bo saber…
Recorda que sempre hi ha nous camins que no has provat o que potser encara ni coneixes, perquè sempre pots provar de fer coses diferents que t’obriran perspectives i opcions diferents, perquè hi ha mil i una combinacions per aconseguir allò que busques que l’única manera de no aconseguir-ho seria perdre el motor principal de tot, que és la teva il·lusió.
En el segon cas «Quan no sé el que vull»
Si aquesta és la teva situació, de moment permet no sentir il·lusió i no enfadar-te amb tu per no sentir-la. Per què? Perquè és normal. La il·lusió està lligada a la motivació, la motivació està lligada als valors personals, els valors personals estan lligats al meu «per a què», al meu «sentit» i al meu propòsit, i tot això està lligat a un coneixement profund sobre tu mateix/a.
Hi ha moltíssimes persones que potser com tu, han seguit construint les seves vides sense parar-se a fer un procés d’autoconeixement, sabent molt bé que és el que se suposa que hauries de voler, però no tenint tan clar si realment és el que tu vols.
Com et deia abans, si aquest és el teu cas, deixa de frustrar-te per la falta d’il·lusió i comença a fer un camí d’autoconeixement. Qui ets? Com ets? Què és el que et motiva? Quins són els teus valors? Què forma part de la teva essència? Quin és el teu propòsit?
En aquest enllaç trobaràs un procés dedicat exclusivament a la cerca d’aquest sentit propi.
La teva il·lusió i les teves ganes són l’inici de tot.
Gemma Pallàs
Vilafranca del Penedès.