Pànic a les notes?

estudiandoMolts nens i nenes senten una pressió molt gran davant les seves qualificacions. I aquesta pressió per treure bones notes pot portar a ansietat, mals comportaments a casa,  nervis que acabin afectant l’estat físic… En alguns casos són nens i nenes molt perfeccionistes i exigents amb ells mateixos, d’altres senten que la pressió ve de casa… sigui com sigui…

Què podem fer nosaltres com a pares, familiars, professors o amics? Hi ha dues coses molt importants que actuen com una teràpia per adolescents i a cops  ens poden passar per alt.

En primer lloc tots tenim dret a tenir temps lliure per dedicar a allò que ens agrada o simplement per descansar. EL TEMPS LLIURE és bàsic pel nostre creixement personal, i ho és en els infants, en els adults i també en els adolescents. Sigui quina sigui la nostra edat el temps lliure és essencial per desconnectar i agafar forces, per reprendre de nou les responsabilitats del dia a dia. Tots rendim millor quan apaguem el motor una estona que no pas sota la pressió d’estrès constant.

Pensem que entre l’escola, les extraescolars i els deures, alguns nens passen més hores estudiant que nosaltres en la nostra jornada laboral. No podem oblidar el temps per passar-ho bé.

En segon lloc, i molt important: JO NO SOC LES MEVES NOTES. No permetem que els nostres fills/es es valorin segons el número que han tret en un examen. No tenir unes grans notes no és igual a: “sóc ximple”. Recordem que les notes és només la valoració d’una part de les capacitats d’una persona. Una part on es valoren diverses capacitats i entre elles essencialment la memorització, l’atenció i la posada en pràctica de “x” coneixements. Hi han moltíssimes més capacitats que no estan valorades en els exàmens i que ens fan persones intel·ligents, capaces i valuoses. La capacitat d’empatitzar, la capacitat d’afrontar reptes, la capacitat de ser creatiu, la capacitat de gestionar les nostres emocions, la capacitat de saber canviar i començar de nou, la capacitat de treballar en equip, la capacitat de ser autònom, la capacitat de liderar, la capacitat d’afrontar una por, la capacitat d’escoltar els altres, la capacitat de ser positiu davant els problemes…

N’hi ha moltíssimes, i tots en tenim de diferents que se’ns donen millor o pitjor, per tant no deixem que els nostres fills, infants, adolescents, deixin de confiar en ells, de tenir seguretat en ells mateixos i que es valorin tan sols basant-se en un fragment de les seves capacitats.

I ja per últim, perquè és important treure bones notes? Recordem el motiu per el qual desitgem aquestes notes, segurament cap pare o mare contestaria a la pregunta amb un “perquè si” o “perquè sigui el millor de la classe”. Els pares desitgen bones notes perquè desitgen el millor per als seus fills, i creiem que el millor és tenir el ventall de possibilitats més gran possible perquè puguin treballar d’allò que els agradi i perquè es guanyin bé la vida. Tornem a reflexionar, per a què volem que treballin d’allò que vulguin o que es guanyin bé la vida? Perquè volem que siguin feliços.

Sobretot no perdem l’objectiu de vista, el que és important és que siguin feliços. Que facin allò que els agradi, i uns punts amunt o uns punts avall no tenen per què apartar-nos d’aquest objectiu. Les notes són importants, però no ho són tot.

 

Coaching Retroba’t

Coaching Personal i Adolescents, Vilafranca del Penedès.

SobreGemma Pallàs

Em dic Gemma Pallàs i em dedico al acompanyament d'adults i adolescents, per generar seguretat i confiança per viure sense pors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *