Deixar la feina o seguir aguantant?

girl-1090947_1920Podria semblar comú o fins i tot normal «és el que hi ha», passar-ho malament a la feina. Potser és el teu cas o potser coneixes a persones que ho estan vivint. Sigui com sigui, per desgràcia, sembla ser habitual i ningú se sobta de conèixer a persones en aquesta situació o de ser un mateix el que l’està vivint. Portar una vida que no volem portar, sembla ser una situació normalitzada que amb el temps ens pot crear molts problemes personals i psicològics.

Aquestes són les més comunes: no sentir-se valorat per la feina feta, no atrevir-nos a dir el que pensem per por, tenir un cap que en les seves crítiques s’accedeix al terreny personal,  viure situacions de «mobbing», patí un excés de pressió, que la feina acabi afectant la nostra vida personal,conviure amb un company o companys tòxics, regalar el teu temps i els teus coneixements… són algunes de les vivències més comunes i diàries, malauradament per a moltes persones.

Si és el teu cas, el primer de tot és no fer teva la creença social de què «és el que hi ha o és el que toca». Segurament les hauràs sentit moltes vegades, però no tens cap obligació d’acceptar cap d’aquestes o altres situacions similars, ni de conformar-te si no és el que tu vols. Recorda que per molt complicat que et pugui semblar fer un canvi, ningú t’obliga a estar en una feina que no t’agrada, més que tu mateix.

Què puc fer si no estic bé a la feina? Les opcions són diferents segons el camí que vulguem agafar, el de seguir en el mateix lloc de treball o el de marxar. Segons l’opció que escullis et poden afectar diferents auto sabotejadors, pors o creences limitants que hauràs d’afrontar.

Les creences que no ens deixen avançar acostumen a ser les següents: «No puc deixar la meva feina», «No està bé deixar un lloc segur», «No m’agafaran a cap altre lloc», «No trobaré una feina que m’agradi», «Si deixo la feina, no me’n sortiré»…

La crisi, els comentaris d’altres persones, familiars, amics… a cops donen suport a aquestes creences i fan que decidim no moure fitxa. Trobar una altra feina i sortir-nos dependrà del que nosaltres fem, hi ha moltes persones que han deixat un lloc de treball on no estaven bé i ho han aconseguit, perquè tu no? Aparta aquestes pors i marca’t un pla d’acció que et porti allà on tu vols!

Si pel motiu que sigui, decideixes quedar-te en aquesta feina, fes canvis per estar-hi millor! Per exemple:

Aprèn a dir que no; tenim molta por a dir que no i quedar-nos sense feina, però pensa que si dius a tot que sí, a aquelles coses que no vols fer, al final quina qualitat de vida estaràs aconseguint? De què et servirà tenir una feina que et porta a ansietat, mal estar, estrès, falta de vida personal… Aprendre a dir que no és una forma de cuidar d’un mateix i és possible que et sorprengui una reacció més positiva per part dels altres del que esperaves.

Recorda les coses positives; si has decidit quedar-te, necessites crear un ambient positiu. Evita les queixes i fer petits canvis. Ofereix idees, treballa per modificar allò que no t’agrada i recorda’t totes aquelles coses bones que aconsegueixes gràcies a tenir aquesta feina.

Envoltat de persones positives i constructives; en totes les feines hi ha persones més negatives i persones més positives. El millor és no tancar-te en un cercle on tot sigui trist, injust i asfixiant. Acostat a aquelles persones que saben veure el got mig ple, absorbeix els seus pensaments positius, constructius i aviat tu també veuràs les coses més clares i optimistes.

Fes una bona feina; és essencial que tu mateix/a et sentis orgullós del que desenvolupes en el teu lloc de treball. Més enllà de si els altres ho valoren, el primer que s’ha de sentir bé amb el que fa, és tu mateix/a.

Modifica el teu llenguatge; canvia les frases que comencen per «tinc que…», «haig de…». Pensa bé si vols quedar-te o marxar, si et quedes, és una decisió teva, que tu as pres. Per tant «vull…», «m’agradaria…»

Si has decidit marxar, pensa que com moltes altres persones, passaràs per moments més o menys difícils i està clar que en alguns moments la por es farà present, però no dubtis que pots aconseguir tot allò que et proposis. Tan sols depèn de tu mateix i recorda que en poques sessions de coaching, pots veure el teu camí molt clar.

 

Coaching Personal Vilafranca del Penedès.

Coaching Retroba’t.

SobreGemma Pallàs

Em dic Gemma Pallàs i em dedico al acompanyament d'adults i adolescents, per generar seguretat i confiança per viure sense pors.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *