Si no recordes quantes vegades has començat un règim, quantes vegades has decidit deixar de fumar, quants cops t’has dit que canviaràs de feina, que faràs un canvi d’actitud o que realitzaràs «x» activitat… Aquest és el teu post!
Perquè moltes vegades ens marquem objectius que acabem no realitzant? Un dels motius principals és que en moltes ocasions l’objectiu està mal formulat i això que pot no semblar tan important determina el nostre èxit. Què passa si l’objectiu no està ben formulat? Doncs que el pla d’acció per assolir-lo tampoc no ho estarà, que podem estar remant en direcció contrària, que hi pot haver una falta de motivació o que ni tan sols sabem per on començar…
En el coaching utilitzem un sistema que s’anomena OBJECTIU S.M.A.R.T. Smart significa «intel·ligent» en anglès i es tracta de donar-li al nostre objectiu 5 característiques que el converteixen en un objectiu ideal per a nosaltres i ideal perquè el puguem aconseguir.
S: El nostre objectiu ha de ser «específic», què significa això? Significa que ha d’estar molt ben detallat perquè no ens sigui complicat dur-lo a l’acció. Com? Doncs per exemple evitant que es basi en conceptes abstractes. Per exemple, si em plantejo que vull ser més feliç, o que vull estar millor amb mi mateix/a, o que vull ser més eficient… aquestes paraules són conceptes abstractes que ens dificultaran marcar-nos un pla d’acció. Sigues més feliç d’aquí a 30 minuts! Estigues millor amb tu mateix/a demà al matí! Complicat oi? Si el teu objectiu és d’aquest estil, plantejat: què faria que jo fos més feliç? Si és dedicar-me a fer «x» activitat que m’agrada o passar més temps amb la gent que estimo… Sigui quina sigui la resposta al ser especifica podrem passar a un pla d’acció concret: aquesta tarda faré allò que m’agrada, demà trucaré a tal persona que fa molt que no veig… Per tant, interroga al teu objectiu fins que sigui específic.
M: L’objectiu ha de ser «mesurable», necessitem saber si l’estem assolint o no per saber si anem per bon camí o si hem de modificar el nostre pla d’acció. I com ho podem fer això? Busca indicadors que t’ajudin a detectar-ho, el secret està en preguntar-te, com sabré que ho estic aconseguint?, què m’indicarà que vaig per bon camí?, com sabre que ja ho he aconseguit? Les respostes a aquestes preguntes et donaran indicacions clares tant perquè mesuris el teu èxit com pistes per marcar-te un bon pla d’acció.
A: Sembla lògic però no sempre ho és tant, i és que el teu objectiu ha de ser «assolible». És important que depengui totalment de tu o en gran part de tu. Els objectius que depenen només d’altres persones o del destí no els podrem posar en acció. Si per exemple vull trobar feina, o vull que em toqui la loteria, o vull millorar una relació, estar clar que hi ha un percentatge que no dependrà de mi, però també hi ha una gran part que si en depèn, per tant sí serien bons objectius!
R: «rellevant». El meu objectiu ha d’estar relacionat amb una idea de vida important per a mi, ha d’estar relacionat amb un valor bàsic per a mi. Pensem que per complir un objectiu és necessària una part de motivació i força de voluntat i per això és necessari que l’objectiu sigui realment important per mi. És a dir, que els objectius no rellevants serien aquells que són el que els altres volen o esperen de mi, el que crec que haig de fer… Marcat un objectiu que sigui realment important per tu!
T. El «temps» és una peça clau en totes les nostres metes, sembla que quan posem una data la cosa comença de debò, podem organitzar-nos millor el nostre pla d’acció i evitem aquelles típiques frases que no ens porten enlloc…»quan pugui faré…», «l’any que bé començaré…». Per quan ho vols? Quina és la data límit del teu objectiu?
Aquesta i altres eines, t’asseguren un objectiu ideal i perfecte perquè puguis començar ja a realitzar els teus objectius, somnis i desitjos.
Et desitjo molt d’èxit!
Coaching Personal Vilafranca del Penedès.
Coaching Retroa’t