Ets una persona optimista?

Coaching Personal

Coaching Retroba’t

No és un fet desconegut que les persones optimistes són més felices. Hi ha diversos estudis (entre ells els del reconegut Martin Seligman) que així ho demostren.

Tots tenim persones al nostre voltant, que davant dels mateixos fets se sobreposen amb un somriure de forma més ràpida que d’altres persones. Què significa ser optimista?

Ser optimista, significa tenir una forta expectativa de què en general les coses ens aniran bé, tot i els contratemps o les frustracions que puguem estar vivint. Es tracta d’una forta perspectiva amb la qual interpretem aquelles coses que ens passen.

Les persones optimistes interpreten que els seus problemes seran passatges, controlables i superables. Al contrari, les persones pessimistes tendeixen a creure que els seus problemes duraran per sempre i/o no podran fer res per evitar-los. La conseqüència més important d’aquesta diferència, és el fet que mentre en la interpretació positiva de la vida hi ha lloc per l’esperança, la pro activitat, la motivació i el canvi “jo puc influir i fer alguna cosa sobre les coses que em passen”, en la interpretació pessimista només hi ha lloc per l’adaptabilitat.

Així, mentre les persones de tendència negativa esperen que la vida passi i arribin moments millors, les persones positives es mouen, reaccionen i lluiten per provocar elles mateixes aquests canvis que desitgen.

Quina és la bona notícia?

La bona notícia és que el nostre cervell ja està programat de forma natural per a ser optimistes, de la mateixa manera que ho està per a la supervivència. El fet que estigui programat per a la supervivència, fa que pensem en els perills que hi ha al món i amb les coses dolentes que ens poden passar. Això ens ajuda a protegir-nos i a ser cautelosos en algunes situacions (no creuar la carretera sense mirar si venen cotxes, tancar la porta de casa amb clau, apartar-nos d’animals d’aspecte perillós, alçar les mans i els braços si sentim un fort impacte…) De la mateixa manera natural, també estem programats per a ser optimistes, per això en general tendim a pensar que a nosaltres no ens passarà res dolent. Si no tinguéssim aquesta forta tendència optimista, podríem no voler sortir ni de casa per tots els perills que hi pot haver a fora.

Les ganes de viure i del fet que ens passin coses bones, acaben sent superiors a les 1.000 pors que podrien bloquejar-nos cada dia.

Tot i així hi ha diferents graus d’optimisme entre unes i altres persones, i aquí està l’última bona notícia. L’optimisme es pot entrenar com qualsevol altra actitud davant la vida.

Com?

– Ressaltant aquelles coses que ens van bé, Hem d’aprendre a donar més força a aquelles coses positives que ens passen i a deixar una mica més de banda aquelles que no ens van tan bé. Aquesta és una de les característiques de les persones més positives, ja que el pensament a la inversa ens fa ser més pessimistes.

– Crear el nostre propi ambient positiu. Anar a aquell lloc que ens alegra, posar-nos aquella cançó, quedar amb aquella persona que ens transmet alegria…. Sobretot si tenim un mal dia, podem fer tot el contrari i rebolcar-nos en un estat cada cop més depriment o reaccionar i fer allò que sabem que ens anima.

– Eternitzar els èxits i no els fracassos. Quantes vegades donem mil voltes als fracassos que hem pogut viure?, molts cops els fem molt llargs i eterns en la nostra ment, de manera que encara ara per molts anys que hagin passat encara els tenim recents en el record. En canvi quan es tracta d’un èxit, inconscientment el celebrem durant un temps breu i després el posem al calaix dels records agradables. (no fos cas que ens deixéssim sentir aquest entusiasme, durant més temps del que ens pertoca…)

– Construir cada vegada que tinguem un pensament negatiu 5 de positius. Aquesta és una eina que requereix voluntat i constància, però molt efectiva. D’aquesta forma habituem el nostre pensament a pensar cada vegada més directament en positiu que en negatiu.

Dit tot això, ets una persona optimista? I si no és així, que faràs a partir d’ara per canviar-ho?

Coaching Retroba’t

Gemma Pallàs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s